BØGER: Holbækkeren Michael Clasen tager fat på dødssynderne i ny krimi-serie – og lægger ud med en historie om MRSA-bakterier, manglende dyrevelfærd og aktivister.
Af Jørgen Juul
HOLBÆK: En rideulykke, grise, mink, en skovbørnehave, et gods, en gammel Nimbusmotorcykel, en coaster, et piratangreb og en medicinalvirksomhed er alle vigtige elementer i en helt ny og meget spændende krimi, der foregår i og omkring den opdigtede, sjællandske købstad Haubjerg. Den kan ligne flere byer. Holbæk, for eksempel. Krimien, der har titlen ”Grådighedens pris”, er da også skrevet af en holbækker. Det er Michael Clasen fra Dalen, der senest var bog-aktuel med ”Det smukke kranie fra Købmagergade”, der trak tråde til blandt andet Kongstrup, Vipperød og Ågerup.
Men bogen om det smukke kranie foregik for et par hundrede år siden, og historien i ”Grådighedens pris” er helt aktuel. Udgangspunktet er den såkaldte MRSA-bakterie. Den findes i svinebesætninger, men kan også overføres til mink og mennesker. Det har Michael Clasen skabt et intenst drama ud af.
Dødssynderne
Bogen handler om en af de syv dødssynder: Grådighed. Den repræsenteres i bogen af en stor og højt placeret svineproducent. Han hedder Knud E. Tranedal og ejer godset Tranedal, der ligger i nærheden af Haubjerg, en købstad med lavvandet kommunekasse, en brostensbelagt hovedgade, en Haubjerg Sport- & Fitnesspark, et HyperCenter, boligblokke ved havnen og et nyanlagt boligkvarter med navne som Brumbassevænget og Oldenborrevej.
- Byen er opdigtet og kan minde om flere købstæder på Sjælland, siger Michael Clasen.
Ideen til ”Grådighedens pris” fik holbækkeren for flere år siden.
- Jeg har jo læst og set en del om de forbandede bakterier, og jeg synes ikke, at dyrene bliver behandlet ordentligt i det konventionelle landbrug. Grise skal gå rundt med krølle på halen, ikke med kuperede haler. Det fik mig selvfølgelig til at tænker på, hvad der kan ske med de bakterier, siger Clasen, der i bogens efterskrift blandt andet noterer:
”En enkelt stand og et enkelt erhverv i landet er i gang med at påføre menneskeheden en svøbe, som de seneste generationers antibiotikabehandling ellers næsten havde uskadeliggjort eller udryddet.
Det er forfatterens højeste ønske, at dette stykke fiktion om få år vil opfattes som science fiction og ikke som endnu en ond drøm, der er gået i opfyldelse.”
- Det er et spørgsmål om dyrevelfærd. Jeg er ikke ude på at sige, at man ikke skal spise kød eller blive veganer i stedet. Jeg elsker selv godt kød og gode fisk. Men dyrene skal have det godt, mens de lever. Vi taler om dyr, levende væsener, der skal behandles med respekt. Der er stor forskel på at tale om dyr og om produktionsenheder i et industrialiseret landbrug, siger Michael Clasen.
Frømanden
Helten i den nye bog hedder Daniel Dreyer. Han er soldat i frømandskorpset, da det begynder – senere tidligere frømand.
- Helte nu om dage plejer at være tidligere politifolk eller journalister. Her er det altså en tidligere frømand. Og så synes jeg, vi havde brug for en helt, der ikke er dysfunktionel, siger Clasen.
Daniel Dreyer vil da også være at finde i den næste Clasen-krimi. Den kommer til at handle om frådseri, en anden af dødssynderne.
”Grådighedens pris” er på godt 400 sider.
Bogen er udkommet på Books on Demand, men sælges også hos boghandlerne i Holbæk.