Anmeldelser - MED EGNE ORD

Gå til indhold

Hoved menu:

Anmeldelser

Det smukke kranie
 
Herunder samler jeg et udvalg af de offentlige omtaler romanen får. Mere private læserkommentarer kan du se her.
 
 
"Det er en spændende fortælling om en videnskab, vi i dag ved ikke rigtig har noget hold i sig. Hele beskrivelsen af Carl Ottos eget liv og forskning og Annes liv og den tid de levede i er meget spændende og også lidt trist."

Helles Bogomtaler
 
 

27. maj 2019 anmeldtes "Kraniet" på bloggen "Cats, Books and Coffee":

Når videnskaben rystes
I 2017 udkom Michael Clasens Det smukke kranie fra Købmagergade, der er en skøn blanding af historiske facts og fiktion. Bogen er baseret på den virkelige læge, Carl Otto, der i sin tid var kendt og respekteret for sin viden og banebrydende forskning.
Siden har Michael igangsat en serie om den tidligere frømand Daniel Dryer, baseret på de syv dødssynder. I denne serie er udkommet Grådighedens pris og Gourmand.

Handlingen
Da et par arver en ejendom i Købmagergade, overraskes de under renoveringen af et makabert fund: et kranie og et skrift fra 1876. Beretningen stammer fra lægen Carl Otto, og er hans erindringer – eller måske nærmere hans tilståelse…
Carl Otto havde sin plads i den privilegerede del af befolkningen. Han består sin lægeeksamen, bliver professor ved Københavns Universitet og tager en tre-årig dannelsesrejse gennem Europa. Carl lærer på rejsen en del om de moderne medicinske fremskridt, men fascineres specielt af den nye lære om frenologi. Frenologi: et menneskes sjælelige egenskaber kan læses på kraniets ydre form.
Netop frenologien kommer til at danne grundlag for hans fremtidige karriere. Han udgiver en bog om frenologiens lære og underviser også i dette. Men da han i 1825 bliver ansat i Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset på Christianshavn, bliver hans overbevisninger rystet i deres grundvold.
Anne Andersdatter har ikke haft et nemt liv. Opvokset i et fattigt hjem med en fordrukken far. Familien har fra starten ikke det bedste ry, og Anne er måske heller ikke ligefrem godt begavet. I datidens stil sendes hun ud og tjene som ganske ung, men udnyttes groft af sine arbejdsgivere.
Uden de mere socialt velstilledes sikkerhedsnet, drives Anne ud i kriminalitet og druk. Da hun ankommer til Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset, er hun en sølle erstatning for den unge pige, hun engang var. Det eneste hun nu kan bruge til at opnå ekstra fordele er hendes kranium. I Carl Ottos øjne er hun noget helt specielt – og hun kan ende med at koste ham alt.
På Krimimessen blev frenologien også nævnt i en gennemgang af den kriminelle hjerne
Bedømmelsen
Jeg har altid være stor fan af historisk fiktion, hvor jeg både kan lære noget og blive underholdt. Og Michael Clasen har på glimrende vis formået at skabe en rigtig god balance mellem den lærerige og den underholdende del.
Både Carl og Anne skildres fint som tidstypiske karakterer, og indsigten i betydningen af arv og miljø er meget interessant. På en nuanceret og reflekterende måde har Michael gengivet datidens udfordringer og de enorme klasseskel, der dengang eksisterede. Læseren efterlades med et godt indblik for eksempel i datidens København, og specielt Købmagergade vil jeg fremover se med nye øjne.
Videnskab er altid spændende, selvom man i 2019 kun kan ryste på hovedet af fortidens overbevisninger. Men dengang var det den respekterede sandhed, og det udgjorde grundlaget for en meget lærerig læsning. At Clasen har valgt ikke at holde sig skarpt til de historiske fakta, men har udnyttet forfatterens ret til fiktive tanker og udbredelser gør, at bogen fremstår både levende og nuanceret. En meget anderledes historisk roman, der anbefales herfra.
 YYYYud af 5 mulige



Foto: Lotte Eskildsen
 
 
4. juni 2017: Michael René fra blogg-siden Bøger.org skriver blandt andet:

" (...)Det smukke kranie fra Købmagergade starter ud med en fængslende og interessant beretning om, hvordan hovedpersonen fra bogens introduktion (...) har en murermester knoklende med at sætte deres store gård i stand. (...)

(...) Det smukke kranie fra Købmagergade af Michael Clasen svinger mellem at være meget detaljeret i sine beskrivelser til at være af mere oplysende og beskrivende karakter. Dertil bidrager bogen med en serie genkendelige referencer til det indre København og til produkter, som vi alle kan forholde os til. Der præsenteres eksempler som Perchs tehandel, Rundetårn, Kgs. Have, Thorvaldsen, men vi møder dem i 1800-tallet. Disse referencer gør at bogen bliver meget levende og interessant, da man let kan følge personerne i fortællingen. Historien veksler mellem lægen Carl Ottos fortælling og patienten Anne Andersdatters fortælling. Mødet mellem de to og lægens faglige interesse samt Annes hårde liv er fundamentet til dramaet i bogen.
Samlet giver vi på Bøger.org "Det smukke kranie fra Købmagergade" af Michael Clasen 4 ud af 5 stjerner. Historien om den nørdede læge Carl Otto er interessant, når vi møder Anne Andersdatter. I dette møde får vi pustet til dramaet i fortællingen. Man kan ikke lade være med, at læse bogen færdig, når man først har mødt Anne Andersdatter. Hendes liv er så dramatisk, at man fastholdes i håbet om, at hun er heldig at møde de rigtige mennesker, og at hun opnår målet med det gode liv (...)

(...) Teknisk er der mange fine detaljer i denne bog om "Det smukke kranie fra Købmagergade", hvor man pga. den overbevisende levende historiefortælling, som læser sidder og veksler analytisk i starten af bogen, om det er fantasi eller fiktion samt om dele af historien er faktuel og reel. Fortællerstilen ligger i spændingsfeltet mellem fakta og fiktion, og det fastholder ens interesse igennem de 361 sider. (...)

(...) Vi vil ikke afsløre mere af Anne´s mange oplevelser i denne artikel, men (det er) en spændende og dramatisk fortælling. (...)

 
 
27. maj 2017: Birte Strandby i "Bogvægten". Her kan læsere af bogen kommentere den og give den stjerner.

"Spændende historie om et stykke historie

Et par flytter ind i en lejlighed i Købmagergade og gør et makabert fund, et kranium og en rulle papir. Papirerne viser sig at være skrevet af Carl Otto, der i 1820-43 var læge i tugt-, rasp- og forbedringshuset på Christianshavn. Han gjorde sig især bemærket ved at være entusiastisk ekspert i frenologi, som han havde lært i Paris direkte fra pionererne, Gall og Spurzheim.

Frenologien går i al sin uvidenskabelighed ud på, at et menneskes sjælelige egenskaber kan aflæses på kraniets ydre form. Eksempelvis sidder ødelæggelsesdriften lige oven for ørene lige under lysten til list – en lyst man ofte møder hos romanforfattere. I alt er der 35 følelsesorganer der hænger sammen med blandt andet orden, opfattelse af fænomener, hengivenhed, selvforsvarsdrift, godmodighed og vittighed – det sidste fremgår ifølge Carl Otto tydeligt af Byrons buste.

Carl Otto er overbevist om frenologiens fortræffeligheder og kan ret hurtigt aflæse et menneskes karakter. Han ansætter aldrig tjenestefolk uden først at tjekke deres kranier, og han kan rose sig af, at familien i 30 år aldrig har fyret en ansat.

Alligevel begynder han at tvivle, da han møder Anne Andersdatter i tugt-, rasp- og forbedringshuset. Hun har meget på samvittigheden, og hun har et smukt kranium og er dermed fødst med de bedste karaktertræk. Carl Otto nedskriver hendes brutale historie, en beretning om nød, sociale problemer af enhver art – og hævn.

Carl Otto er sympatisk og hans interesse for frenologien er ganske smittende, både når han begejstres over en perfekt model af Bertel Thorvaldsens hoved eller erhverver kranier fra de dødsdømte, og man kan føle med ham, når han ømmer sig over, at præsten påskedag gør for meget ud af at udpensle Jesu lidelser på korset. Han har pinsler nok i sit daglige arbejde som læge for samfundets dårligst stillede.

Benjamin Jakobsens Midt i en klunketid har et humoristisk kapitel om frenologi, men her tilbagevises teorierne næsten øjeblikkeligt, da professoren i romanen har fortolkningsvanskeligheder i forbindelse med de resultater han får, da han måler kranier på sine børn og sin mor.

Forfatteren har skrevet om Carl Otto og romanens tilblivelse: http://www.michaelclasen.dk/carl-otto.html "

 
 
24. maj 2017: Forfatteren A. J. Schou skriver på Facebook:

"Nu er jeg i gang med Michael Clasens "Det smukke kranie fra Købmagergade". En helt ny litterær verden åbner sig for mig - jeg har aldrig læst noget lignende tidligere.
Endnu er jeg ikke kommet så langt i bogen, men har dog været en stor del af følelsesregistret igennem fra et godt grin da "min" kone kommer ind ad døren og ser "jeg" står med et rigtigt kranie i hånden, følelsen af gru som næsten driver mig ud af sengen for at google billeder og artikler fra 1700-tallets Christianshavn og til følelsen af vantro omkring frenologi og dens påståede forbindelse mellem kraniets ydre form og menneskets personlighed, som er det bogen omhandler.
Igen - igen - igen kunne jeg så godt tænke mig, der virkelig var mulighed for at rejse frem og tilbage i tiden."

 
 
3. maj 2017: Forfatteren Mads-Peder Winther Søby skriver på sin bogblogg Empey:

"Jeg har for et par dage siden afsluttet denne fine roman. Jeg har først nu haft tiden til at anmelde værket. Det er for så vidt godt nok. Denne roman fortjener næsten lidt eftertænksomhed, før den anmeldes. Den er så fin en bog, og den vokser på en ved eftertanke. Michael Clasen har formået at skrive en bog, der på én gang er jordbunden i den mest positive betydning, og samtidig er reflekteret og skarp på en direkte måde – uden at blive spids og skinger i sine moraler.

På begge sider af klasseskellet; med hver deres vildfarelser og alt hvad menneskelivet indebærer, så vokser Carl og Anne sig ind på læseren som det de er. Mennesker af deres tid. Heri ligger den fine mentalhistoriske skildring og stemme, som forfatteren Michael Clasen giver hovedpersonerne Carl og Anne. Som læser beriges man med et indblik i længst forsvundne tider – man føres tilbage i 1800-tallet og får et lille og stilsikkert indblik i denne længst forsvundne tid. Det er HC. Andersens tid og epoke, men her er det ikke eventyret der er i centrum. Det er ikke nogen børnefortælling, men en på mange måder barsk og fantastisk skildring af de fortrædeligheder som mennesker kunne ske at gennemgå igennem et hårdt og slidsomt liv på bunden af samfundet. Det hårde liv på den ene side af klasseskellet er sat fint op imod det lige så bundne liv på den anden side af klasseskellet, hvor fejl ikke kan indrømmes, uden at man gør ubodelig skade på eget ry og rygte. Som læser er det svært ikke at holde skildringerne i bogen op imod vores nutidige Danmark og levevis. Det er sundt fra tid til anden at få den slags remindere, for det giver hints om, at vi på mange måder er privilligerede. Tak for det Michael Clasen. Sproget er som allerede nævnt stilsikkert og inddragende, fastholdt i en skrivestil der hører tidligere tiders romaner til – uden på noget tidspunkt at blive prætentiøs. Det er flot gjort.

Et kritikpunkt af bogen, som egentlig ikke er en kritik, men en overvejelse fra min side; i indledningen er der lange gennemgange af den “frenologiske lære” (Den “videnskab” Carl Otto sværgede til). På sæt og vis går det op for læseren, at noget af gennemgangen er nødvendig, for at forstå de forudsætninger som Carl Otto arbejdede indenfor, men alligevel føles det en smule langtrukken. Jeg ved ikke om det bare er mig som læser, eller hvordan (jeg kender en smule til frenologien før læsningen), men det virker en smule omstændeligt i romangenren med de lange gennemgange. Det er dog et punkt i romanen der skal med på en eller anden måde, for at bibringe alle læsere den rette forståelse, så måske er det alt sammen på sin plads, når alt kommer til alt – til læsere af Det smukke kranie fra Købmagergade vil jeg derfor sige dette: Lad jer ikke slå ud af de indledende øvelser omkring frenologien. Romanen er helt sikkert værd at give sig i kast med. Det er faktisk en rigtig rigtig fin roman. Mange roser herfra."

 
 
21. april 2017: bogbloggeren Bognørden:

"Denne historiske roman er bygget over virkelige personer og virkelige handlinger. Derimod har forfatteren taget sin den frihed at give figurerne tanker og møder, der ikke kan underbygges i virkeligheden, men som derimod giver historien rammer. Det har dog ingen betydning for læseoplevelsen, det er udelukkende med til at fremhæve forfatterens eget udsagn om, at dette er en anderledes historisk roman.

Sproget er herligt, det er tro mod fortællingens samtid F.eks. " Jeg har aldrig forstået de mennesker, der ikke holdt af at rejse. Vel kan rejsen være strabadserende, men dens gevinster er mangefold belønnende for umagen" "Hun faldt og slog sig fordærvet" og "de nødede vand i hende. Jeg er vild med det, for det er perfekt til den samtid fortællingen foregår i og giver bare en ekstra dimension.

Jeg har nydt at være tilbage i fortiden, omend det lyder forkert, for der er i sandhed ikke megen nydelse i denne fortælling. Men jeg er blevet oplyst, har været på genkig i det københavnske fængsel og har fået sat tanker og følelser på arbejde. Det gør, at jeg på det varmeste vil anbefale denne fantastiske roman."



Og så giver Bognørden "Kraniet" fem ud af seks mulige hjerter med denne karakteristik:

"5 hjerter giver jeg til de rigtig gode og tæt på fantastiske bøger, der hvor jeg efterfølgende kan mærke bogen sætte sig, og huske den iblandt de mange øvrige."

 
 
6. april 2017: Forlaget Books on Demand offentliggør dette interview med mig:


 
 
28. marts 2017:

Danmarks Bibliotekscentral - DBC skriver i deres lektørudtalelse, som indgår i bibliotekernes anskaffelsesgrundlag:
”Kort om bogen: Da jegfortælleren finder et kranie og et manuskript i en baggård i København, åbner der sig en dramatisk historie fra 1800-tallets København".
”Beskrivelse. Kranieforsker og læge Carl Otto sidder i 1876 i København og skriver sine erindringer, mens han tænker tilbage på mødet med den kriminelle bondekone Anne i Tugt-Rasp- og Forbedringshuset for mere end 50 år siden. Han har hele livet agiteret for frenologien, der ud fra et kranies størrelse og form kan forklare et menneskes sjæl. Men mødet med Anne fra Lolland har slået ham med tvivl, og nu er tiden inde til at fortælle den sandfærdige historie om frenologien, sin egen og Annes historie. Bogen bygger på kilder om Carl Otto og Anne Andersdatter.”
”Vurdering. Forfatteren har kastet sig over et spændende stykke Danmarkshistorie. Frenologi var udbredt i 1800-tallet og Carl Otto var foregangsmand indenfor området. Sideløbende fortælles historien om Anne og hendes barske liv nederst i samfundet. Der tegnes et fint stykke Danmarkshistorie, skrevet i et ligefremt sprog.”
Der findes ikke andre romaner med frenologi som omdrejningspunkt.”
”Kan anskaffes og bruges på de fleste biblioteker.
 
 
2. marts 2017: TV Vestsjælland bringer interview og omtale af "Det smukke kranie". Indslaget varer 11 minutter og kan ses på dette link til You Tube:


 
 
25. februar 2017 bringer Lolland-Falster Folketidende denne anmeldelse:

Videnskabsmanden og den lollandske forbrydelse
Michael Clasen «Det smukke kranie fra Købmagergade« 361 sider 149 kroner Books on Demand

To historiske personer - én fra det øverste samfundslag og én fra det nederste - føres sammen i denne højst usædvanlige og dybt originale roman.
Det drejer sig om en af guldalderens berømte videnskabsmænd, lægen og frenologen Carl Otto (1795-1879) og en dødsdømt bondekone fra Lolland, Anne Andersdatter (1781-1826). De mødte måske, måske ikke hinanden i virkeligheden, og Michael Clasens roman er derfor skrevet ud fra hypotesen hvad-nu-hvis...
Carl Otto var overbevist frenolog, det vil sige, at han seriøst arbejdede med teorien om, at det er muligt at aflæse et menneskes evner og karaktertræk ved at måle dets kranie.
Men han rystes i sin grundvold, da han i 1825 får en ny patient på sygeafdelingen på datidens statsfængsel, Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset på Christianshavn, som han er leder af.
Patienten er den fattige, fordrukne, løgnagtige og dødsdømte bondekone Anne Andersdatter, hvis smukke kranie ikke lever op til frenologien. Mødet med den dødsdømte fører ham ud i en dyb samvittighedskrise, idet han kommer til at tvivle på alt, hvad han tidligere fuldt og fast har troet på.
Mens han undersøger sin nye patient, der i øvrigt senere dør af tuberkulose, fortæller hun ham sin livshistorie.
Den skriver lægen ned, og det er den, Michael Clasen foregiver at have fundet sammen med Anne Andersdatters kranie i et hulrum i en ejendom i Købmagergade, og som han i romanform videregiver til sine læsere.
Romanen indeholder tre lag, idet den dels følger videnskabsmandens arbejde og anfægtelser, dels rummer hele Anders Andersdatters livshistorie og den nutidige forfatters redegørelse for fundet i Købmagergade.
Disse tre spor knytter Michael Clasen behændigt sammen til en ganske medrivende fortælling om en videnskabsmand, der bliver begavet med tvivlens nådegave, da hans teorier støder sammen med virkeligheden.
Men Anne Andersdatters historie, der fortælles på grundlag af research i blandt andet gamle retsprotokoller, er den mest gribende.
Hun blev født i 1781 i Landet på Vestlolland og fik et kummerligt liv. Som ung kom hun ud at tjene forskellige steder på Lolland - i Opager, Dannemare og Gloslunde, og da hun på et tidspunkt gribes i tyveri og havner hun i arresten i Nakskov, senere i Møns Tugthus i Stege.
Herfra lykkes det hende at flygte, men efter at have levet i skjul for myndighederne flere steder på Sjælland, møder hun sin endelige skæbne, da hun bliver anklaget og dømt for mordbrand og senere overført til forbedringshuset på Christianshavn, hvor hun ifølge romanen møder Carl Otto og kort efter dør af tuberkulose.
 
 
21. februar 2017: Her er en hel side i mit lokale dagblad Nordvestnyt (tidligere Holbæk Amts Venstreblad):
1. marts 2017: Samme artikel bringes i By og Land, den lokale ugeavis:

 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu